Zhodnocuje investice o 11,7 % ročně už přes 95 let! Unikátní strategie tří Amundi podílových fondů

Money and tree grow up to saving money concept.
Obr. 1: ArtRachen. Money and tree grow up to saving money concept [online]. In: Envatoelements.com. [Cit. 2024-01-25]. Dostupné z: https://elements.envato.com/money-and-tree-grow-up-to-saving-money-concept-S3AV3CU

Investoři pořád víc vyhledávají podílové fondy od Amundi. Jde totiž o největšího správce investic v Evropě, a na iFund.cz proto najdete skoro 150 jejich fondů. Vybírejte je vždy podle svých preferencí – jak dlouho fond chcete držet, jaké riziko akceptujete a jakého výnosu chcete dosáhnout. Pak fondy důkladně porovnejte. Kus práce jsme už ale udělali za vás. Vybrali jsme 3 unikátní Amundi fondy, které stojí za to prozkoumat. Podívejte se, v čem jsou jedinečné.

Prozkoumejte legendární, třetí nejstarší fond na světě s nejvyšším výnosem

Akciové fondy nabízí obecně vyšší výnos za cenu vyššího podstupovaného rizika. Amundi Funds US Pioneer Fund A hgd (CZK) je v tom ale z historického pohledu ten nejúspěšnější. Je tu už od roku 1928. A je to jediný fond, který od založení zhodnotil svou investici přes 3 600 000 % (11,7 % ročně). Za posledních 5 let se výnos pohybuje dokonce kolem 14 % za rok.

Detail Amundi fondu na iFund.cz
Obr. 2: Retrobox. Cell phone Mock Up Vol 02 [online]. In: Envatoelements.com. [Cit. 2024-01-25]. Dostupné z: https://elements.envato.com/cell-phone-mock-up-vol-02-Z2U62K

„Základní filozofie fondu se za celou dobu jeho historie nezměnila. Manažer fondu na trhu vyhledává akcie amerických firem, které jsou neprávem přehlíženy trhem a jsou tak nabízeny se slevou vzhledem ke své skutečné vnitřní hodnotě. Základem je tak hluboká analýza firmy, nejen daného odvětví či regionu. Cílem fondu je generovat růst investice při rozumné míře rizika.“ Tak popisuje strategii fondu přímo společnost Amundi.

Makro faktorová rizika
Obr. 3: Amund CR: Video - klíčové charakteristiky fondu [online]. In: Amundi.cz. [Cit. 2024-01-25]. Dostupné z: https://www.amundi.cz/produkty/product/view/LU1883872258?xtmc=LU1883872258&xtcr=1&xtnp=1

V čem je Amundi Funds US Pioneer Fund A hgd (CZK) jedinečný?

  • Fond uplatňuje už 90 let stejnou investiční filozofii, hodnotový způsob investování. Manažer nakupuje akcie firem, které jsou přehlíženy trhem, a jsou tak nabízeny se slevou. Využívá tržní mezery a omyly.
  • Investuje do společností, které jsou buď dodavateli technologií souvisejících s tématy umělé inteligence, cloud computing, 5G, autonomního řízení nebo IoT, anebo agresivně zavádějí technologie. První jsou typicky růstové akcie, druhé typicky hodnotové tituly.
  • Investiční tým posuzuje udržitelnost podniku z konkurenčního, finančního i ESG hlediska. Základem jejich filozofie je, že jen ESG společnost, usilující o udržitelnost v oblastech životního prostředí, sociálních dopadů a řízení společnosti, může být dlouhodobě konkurenceschopná.
Obr. 4: Amund CR: Video - klíčové charakteristiky fondu [online]. In: Amundi.cz. [Cit. 2024-01-25]. Dostupné z: https://www.amundi.cz/produkty/product/view/LU1883872258?xtmc=LU1883872258&xtcr=1&xtnp=1

Fond prověřených dluhopisů v investičním ratingu projde i sítem toho nejkonzervativnějšího investora

Dluhopisové fondy bývají obecně méně rizikové, a můžete je proto držet kratší dobu. Amundi CR dluhopisový PLUS má ale strategii „bezpečnost především“, kterou uspokojí i ty opravdu opatrné investory:

„Bezpečnost je pro nás velmi důležitá, proto dáváme přednost dluhopisům investičního stupně (kvalitní, s ratingem BBB a vyšší). (...) U zahraničních cizoměnových investic klademe důraz na ošetření měnového rizika, proto je vždy minimálně 70 % portfolia zajištěno proti tomuto riziku.“ Tak popisuje strategii fondu přímo společnost Amundi.

Složení dle ratingu (dluhopisová část)
Obr. 5.: Amundi CR. CZ0008471976-FACTSHEET-CZE-CS [online]. In: iFund.cz. [Cit. 2024-01-25]. Dostupné z: https://ifund.cz/?isin_name=CZ0008471976

V čem je fond Amundi CR dluhopisový PLUS jedinečný?

  • Zaměřuje se hlavně na státní a podnikové dluhopisy obchodované na evropském trhu. Vybírá si přitom především dluhopisy s tím nejlepším mezinárodním ratingem, tzn. v investičním stupni.
  • Minimálně 30 % majetku fondu tvoří české státní dluhopisy. A dále české podnikové dluhopisy. Majitelé fondu tak podporují naši zemi i české firmy. A tím celou českou ekonomiku.
  • Příležitostně investuje i mimo Evropu, třeba do amerických dluhopisů. Tím zajišťuje vyšší diverzifikaci a snižuje riziko.
  • Dluhopisy z Polska nebo Maďarska zase mají vysoký růstový potenciál, takže zvyšují šanci na vyšší zhodnocení.
Obr. 6.: Amundi CR. CZ0008471976-FACTSHEET-CZE-CS [online]. In: iFund.cz. [Cit. 2024-01-25]. Dostupné z: https://ifund.cz/?isin_name=CZ0008471976

Hrubý výnos fondu do splatnosti byl k 31. 12. 2023 kolem 6,5 % a durace cca 2,6 roku.

Přečtěte si o tom, jak vybírat dluhopisový fond. Dozvíte se také, jak mezinárodní agentury vyhodnocují rizikovost dluhopisů ve fondu. Podle toho si pak můžete vybírat z těch bezpečnějších, nebo odvážnějších.

Kupujte české dluhopisy chytře a s menším rizikem

Drtivá většina firemních dluhopisů v ČR nemá mezinárodní rating. A až na výjimky jsou firmy v ČR bez ratingu. Správce fondu ale vyhodnocuje rizika za vás. A fond Amundi ČR – obligační fond se specializuje právě na české dluhopisy. Portfolio fondu aktivně řídí Markéta Jelínková, která má přes 25 let zkušeností s investováním a řízením dluhopisových fondů.

  • Má k dispozici úplné spektrum možností investic do českých státních dluhopisů – inflační, pevný výnos, různé splatnosti…
  • A portfolio doplňuje kvalitními českými firemními dluhopisy.
  • Hrubý výnos do splatnosti se na konci roku 2023 pohyboval kolem 4,8 % ročně.
Amundi CR Obligační Fond
Obr. 7.: Amundi CR: AMUNDI CR – OBLIGAČNÍ FOND [online]. In: Amundi.cz. [Cit. 2024-01-25]. Dostupné z: https://www.amundi.cz/produkty/product/view/CZ0008475399?xtmc=%20CZ0008475399&xtcr=1&xtnp=1

Společnost Amundi je největším správcem investic v Evropě, pokud jde o objem spravovaného majetku. K 30. 9. 2023 spravovala aktiva v hodnotě přes 1 973 mld. eur. Jejich manažerské týmy najdete ve všech hlavních finančních centrech v Evropě (Paříž, Londýn, Milán), Asii (Japonsko, Hongkong, Singapur) i Spojených státech. U nás v ČR skupina nabízí široký výběr podílových fondů – vysoce konzervativních, ale i smíšené a akciové fondy. Má také jednu z nejširších nabídek tematických fondů.

Prohlédněte si jejich fondy a jednoduše je na iFund.cz porovnejte.

Zdroje