Je správný čas nakupovat fondy?

Podle investičních expertů určitě ty dluhopisové

Zobrazení detailu fondu s grafem vývoje ceny

Před 7 lety nenesly dluhopisové fondy nic navíc oproti akciovým. Dnes jsou skvělým prostředkem, jak protáhnout v současnosti vysoké úrokové sazby na delší dobu, klidně 3–5 let. Po období velmi nízkých, a někdy dokonce záporných úrokových sazeb se dnes sazby drží relativně vysoko. Když v budoucnu úroky zase klesnou, majitelé dobře řízených dluhopisových fondů na tom mohou vydělat.

Česká národní banka očekává na konci roku repo sazbu asi 3,5 %. Teď se drží pod 7 %, a i když nečekáme tak velký pokles jako ČNB, je jasné, že úroky půjdou dolů. Ti, kdo teď koupí nově vydaný dluhopis, budou vysoký úrok dostávat ještě třeba za 5 let. Obdobně to platí i pro dluhopisové fondy.

Ty obvykle považujeme za stabilní investici s nižším rizikem oproti těm akciovým. Jsou obecně opatrnější, protože mají jiné podkladové aktivum. Nákup dluhopisových fondů proto může být moudrou cestou, jak ochránit majetek před inflací. Určitě se na ně podívejte, když také v investování preferujete spíš opatrnější investice.

Jasně si určete kritéria pro výběr fondu

Než začnete fondy prohlížet, ujasněte si svoje preference. Na iFund.cz jednoduše svoje preference zadáte, když zodpovídáte pět základních otázek investora. Fondy se vám potom obarví a vy na první dobrou vidíte, které vám nejvíce sedí. Vyberete si tak mnohem rychleji i informovaněji.

Pokročilejší požadavky naklikáte ve filtraci. Dává smysl si vybírat fond i podle měny, ve které vedete svůj bankovní účet. Kvůli minimalizaci měnového rizika. Jako korunový investor si tak vybírejte fondy v českých korunách. Když zvolíte fond v jiné měně, podívejte se na ty, které mají v názvu „hedged“ („hgd“, „rh“ apod.). Ty do určité míry řídí měnové riziko.

Srovnávač iFund.cz vám dokonce umožní si z dluhopisových fondů vybírat ještě ty opatrnější. Jednoduše si nastavte filtr „míra rizika“ podle své preference.

Ukázka investičního dotazníku na iFund.cz

Dluhopisové fondy mají kratší investiční horizont

U každého fondu je uvedené, jak dlouho ho držet. Tím maximalizujete pravděpodobnost, že dosáhnete požadovaného výnosu. Minimální doporučenou dobu nemusíte dodržet, ale je dobré se tím při výběru fondu řídit. U dluhopisových to bývá kratší doba, třeba jen 2 roky. U akciových fondů je dobré přemýšlet alespoň o 5 letech.

I u dluhopisových je moudré nechat peníze ve fondu alespoň 3 roky. Nemusíte tak ze zisku platit daně. Fondy ale můžete zpětně odprodat kdykoli. Dluhopisové fondy se obvykle obchodují každý pracovní den, takže je máte hned koupené i prodané. A peníze vám přijdou do 14 dnů.

Zeptali jsme se Antonína Kunze, dlouholetého privátního bankéře, jak si moudře vybrat dluhopisový fond

U fondu bych se zajímal o investiční rating. Hledal bych, které fondy mají alespoň 50 % portfolia dluhopisů v investičním ratingu AAA až BBB. Ty patří k bezpečnějším.“ Antonín Kunz je zakladatel investiční společnosti Kunz a partneři, která spravuje majetek nejmovitějším českým investorům.

Stupnice pro dlouhodobý rating

Investiční stupně do Baa3/BBB- znamenají méně rizikovou investici.

Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Rating [online]. c2022 [citováno 19. 01. 2024]. Dostupný z WWW: https://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Rating&oldid=22247473

Mezinárodní i české ratingové agentury vyhodnocují rizikovost vydavatelů dluhopisů. K mezinárodním patří třeba Moody’s Investors Service, Standard & Poor's, FitchDuff & Phelps, k českým CRA Rating Agency. Těm méně rizikovým přiřadí investiční ratingové stupně. Jako spekulativní označí ty, kde je vysoké riziko nesplacení. Dluhopisové fondy podle své strategie nakupují dluhopisy v různých stupních rizikovosti. A vy můžete ve Factsheetu fondu zjistit, v jakém stupni vlastní jakou část svých investic.

Stupnice pro dlouhodobý rating

Drtivá většina firemních dluhopisů v ČR nemá mezinárodní rating

A až na výjimky jsou firmy v ČR bez ratingu. Kdyby rating získaly, byly by spíš ve spekulativním stupni v kategorii CCC a níže. I proto jsou firemní dluhopisy českých společností považované za vysoce rizikové. A není náhodou, že se jim dluhopisové fondy vyhýbají. To by měli dělat i neprofesionální investoři.

Co když i tak uvažujete o investici do firemních dluhopisů v českých korunách? Podívejte se raději po fondech zaměřených přímo na firemní dluhopisy ve spekulativním ratingu. Půjde o dluhopisy vydané firmami v Evropě, EU, USA… Dluhopisy tak totiž musí projít přísnou finanční analýzou profesionálního správce.

Třeba v Conseq fondu vysoce úročených dluhopisů A aktuálně rozdělují riziko mezi 64 pozic. Toho sami dosáhnete jen těžko. Dluhopisy spekulativního ratingu tvoří momentálně 65 % majetku fondu, investiční stupeň 7 % a úložka u ČNB zbytek. Nakoupit i prodat můžete fond každý den a prostředky vám přijdou zhruba do týdne. Dosáhnete srovnatelného výnosu, jako když investujete přímo do firemního dluhopisu, ale s mnohonásobně menším rizikem a naopak vysokou likviditou. Chytře přitom zapojíte profesionální analýzu rizik poskytnutou správcem fondu.

Fondy vybírejte od spolehlivých správců

Největším nezávislým investičním manažerem v České republice je společnost Conseq. Prohlédněte si jejich dluhopisové fondy.

Mezi přední světové správce zase patří Amundi, BNP Paribas, Franklin Templeton, Goldman SachsFidelity. Jsou to nadnárodní důvěryhodné společnosti, které dodržují přísná pravidla. Každé investování ale nese riziko. Vybírejte si proto fondy ve shodě s  vaším cílovým trhem. Tedy ty, které splňují vaše parametry. Když na iFund.cz vyplníte 5 základních investorských otázek, obarvíme vám je na zeleno. Takže je poznáte na první dobrou a jednodušeji si vyberete.