10 odkazů ČNB, kde si prověříte rizikovost investice od poradce. Ať nenaletíte podvodníkovi

Dejte si pozor na investiční podvodníky. Umí být přesvědčiví.
Obr. 1: Dejte si pozor na investiční podvodníky. Umí být přesvědčiví.

Odstrašující zkušenosti s tzv. poradci jsou černou skvrnou zprostředkování investic. Nikdo nechce přijít o své životní úspory. Přesto je spousta lidí dá k dispozici nesprávným lidem. Česká národní banka přitom zveřejňuje důvěryhodné seznamy, kde si investici prověříte. Udělali jsme pro vás jejich seznam. A k tomu 5 zásad, jak se nenechat oškubat.

1. Vyhněte se tzv. patnáctkářům

Velkým obloukem. Mnoho velkých podvodů se odehrálo právě prostřednictvím společností v tomto seznamu.

ČNB jim neuděluje licenci a nevykonává nad nimi dohled. Naopak upozorňuje na jejich rizikovost. Nesmí shromažďovat prostředky od veřejnosti, ale jen od tzv. kvalifikovaných investorů.

Neznamená to, že všechny nebo většina uvedených jsou podvodníci. Pravděpodobně nejsou, ale pro nezkušeného investora je prakticky nemožné to poznat. Jde o neregulovanou část služeb finančního trhu. Odborník umí číst výkazy firem a rozumí finančním plánům. Dokáže v nich identifikovat slabá místa. Pozná rizika. Pokud má ještě k tomu desítky milionů korun, může z toho profitovat. Všichni ostatní – 99,9 % obyvatel – by měli za partnery volit regulované subjekty.

2. Prověřte svého poradce

Zkontrolujte, že je uvedený v seznamu Investičních zprostředkovatelů nebo Vázaných zástupců.

Chcete od „poradce“, aby vám poradil? Podepište s ním nejdříve Smlouvu o poradenství. Pokud ji nemáte uzavřenou, „poradce“ vám neradí, dokonce ani nesmí. Překračoval by totiž Zákon o podnikání na kapitálovém trhu.

Možná vám i bez smlouvy poradce „radí“, když říká: „Tento fond kupují všichni!“, „Tento fond je pro vás nejlepší.“ Nenechte se napálit. Jeho tvrzení si neověříte. Nejde o radu, ale pokus prodat vám konkrétní investici.

Proč vám nabízí zrovna tento nástroj? Třeba kvůli odměně, kterou za váš podpis dostane. V lepším případě je to pro vás vysoký vstupní náklad. V horším vám právě prodal problémový a rizikový produkt, který nikdo nekupuje. Ani jedno nechcete.

Dejte si pozor na investiční podvodníky. Umí být přesvědčiví.
Obr. 2: Pokud nemáte uzavřenou smlouvu o poradenství, „poradce“ vám radit nesmí. Jen vám prodává produkt.

3. Vybírejte jen fondy ze seznamu ČNB

Volte investiční produkty, které rozdělují riziko mezi několik investic. Jedná se především o fondy nebo Exchange Traded Funds (ETF). Snížíte riziko tím, že ho diverzifikujete.

Neinvestujte do firemních dluhopisů tuzemských firem. Drtivá většina českých společností nemá hodnocení rizikovosti (rating), a ty jsou proto logicky považované za vysoce rizikové.

Volte raději dluhopisové fondy, které najdete v seznamech od ČNB:

iFund.cz prověřuje fondy za vás

iFund.cz je nestranný srovnávač fondů pro lidi. Když prohlížíte fondy u nás, máte 100% jistotu, že splňují všechny zákonné a regulatorní požadavky ze strany ČNB. Že je s nimi zkrátka všechno tak, jak má být.

Přispíváme tím ke kultivaci investičního prostředí u nás. A věříme, že tím nastartujeme pozitivní změnu celého finančního trhu v ČR.

Teď už víte, že si nás máte ověřit. Společnost Kunz a partneři, která provozuje službu iFund.cz, najdete na vizitce od ČNB. A tady zase společnost Conseq, se kterou přes iFund.cz uzavíráte smlouvu.

4. Zjistěte o investici co nejvíc informací

Každý investiční nástroj má celosvětově jedinečný ISIN. Podle tohoto kódu ho naprosto přesně identifikujete. CZ0008476967 třeba označuje fond Conseq Invest Dluhopisový fond A. Vygooglete si, co najdete pod kódem za informace.

Produkt nemá ISIN? Neinvestujte do něj a přerušte komunikaci s „poradcem“, který vám tuto „příležitost“ představil.

Když investujete poprvé nebo částku větší než obvykle, buďte zvýšeně opatrní. Hlavně u „výhodných nabídek, které se normálně na trhu neobjevují“. Ve skutečnosti jde o nestandardní produkt, který by ČNB nepovolila zapsat do seznamů. Vyhnete se tak bolestným ztrátám, o kterých jsme četli v příběhu Petra Doležala.

Dejte si pozor na investiční podvodníky. Umí být přesvědčiví.
Obr. 3: Petr Doležal si neprověřil výhodné nabídky od poradce. Přišel tak o miliony

5. Smlouvu čtěte obzvlášť pečlivě. Pak teprve podepisujte

A nikdy se nerozhodujte na místě. Prověřte si i instituce, se kterými uzavíráte smlouvu:

Zdroje